StiriStiri Recente

IFPI anunta inchiderea site-ului de stream ripping Convert2MP3 ca urmare a actiunilor industriei muzicale

21.06.2019

Convert2MP3, unul dintre cele mai utilizate site-uri de stream ripping din lume, a încetat să mai opereze online ca urmare a acțiunilor desfășurate de IFPI – representing the global recording industry worldwide împreună cu BVMI (Bundesverband Musikindustrie), în numele producătorilor de muzică pe care îi reprezintă.

Site-ul, cu sediul operațional în Germania și cu 684 milioane de accesări din intreaga lume în ultimele 12 luni, a acceptat să se autoînchidă, să renunțe la domeniile de internet pe care le deține și să nu mai încalce drepturile companiilor de înregistrări în viitor.  

În urma acțiunii în justitie declanșate în Germania împotriva Convert2MP3, pentru încălcarea continuă a drepturilor producătorilor de muzică, s-a ajuns la o înțelegere între părți incluzând compensația financiară, dar fără a se limita la aceasta. Astfel, acordul a inclus închiderea completă a site-ului Convert2MP3 și a oricăror altor site-uri operate de acesta, care încalcă drepturile de proprietate intelectuala. Totodata, site-ul este obligat să predea domeniile Convert2MP3 către IFPI și să ia toate măsurile necesare pentru a nu mai încălca în viitor drepturile de autor si pentru a nu ocoli măsurile tehnologice de protejare a muzicii înregistrate.

Anterior, o instanță din Germania a pronuntat o hotarare preliminară impotriva site-ului Convert2MP3, fundamentata pe faptul că măsurile tehnologice eficiente de protecție au fost zadarnicite prin intermediul acestui serviciu de stream ripping și că site-ul Convert2MP3 a produs sau a deținut un software care a permis ca acest lucru să se întâmple.

Frances Moore, Director Executiv IFPI, a declarat: „Stream ripping-ul reprezintă o amenințare pentru întregul ecosistem muzical. Site-uri precum Convert2MP3 ignoră complet drepturile artiștilor și companiilor de înregistrări și fură bani de la cei care creează și investesc în muzică. Succesul împotriva acestui caz trimite un semnal clar către alte site-uri de stream ripping că ar trebui să-și oprească activitățile care încalcă drepturile de autor sau urmează să se confrunte cu acțiuni în justiție„.

Dr. Florian Drücke, președinte și CEO BVMI, spune: „Acesta este un mare succes pentru piața muzicii digitale. Deoarece industria muzicală s-a transformat într-o afacere digitală, este extrem de important ca drepturile artiștilor și ale partenerilor acestora să fie protejate online. Observam ca nivelul de intelegere din partea justitiei și a fanilor este în crestere în privinta faptului că licențierea digitală este crucială pentru industriile creative și că asa-zisele afaceri facute în afara legii sunt inacceptabile„.

Ce este stream ripping-ul?

Site-urile de stream ripping, precum Convert2MP3, permit descarcarea continutului online audiovizual protejat prin licenta (ca, de exemplu, videoclipuri muzicale) si punerea la dispozitia utilizatorilor, fara ca acestia sa aiba licenta din partea titularilor de drepturi. Aceste site-uri exploatează exclusiv in propriul beneficiu traficul mare pe care il genereaza, pentru a obtine venituri din publicitate, dar nu plătesc nimic înapoi artiștilor sau creatorilor.

Comunicatul IFPI poate fi citit integral aici.