StiriStiri Recente

Creatorii și titularii de drepturi europeni cer impunerea unor obligații semnificative privind transparența în sistemele de inteligență artificială pentru a asigura utilizarea legală a conținutului protejat de drepturile de autor

~ Propunerea Parlamentului European este un pas în direcția corectă. ~

Reprezentăm o largă coaliție de organizații din sectoarele creative și culturale ale Europei, inclusiv autori, edituri de cărți, media, muzică, publicații științifice și tehnice; producători de muzică, film și televiziune, distribuitori și agenții foto.

 

Europa are o oportunitate unică de a demonstra că poate conduce la nivel global un cadru de reglementare pentru inteligența artificială (AI).

Cu negocierile în curs pentru AI ACT, Uniunea Europeană are oportunitatea unică de a fi leader la nivel global în stabilirea unui cadru responsabil pentru inteligența artificială.

Prin acest demers, se sprijină inovația și se pot crea noi oportunități de afaceri, în timp ce se asigură cadrul pentru ca inteligența artificială (AI) să se dezvolte într-un mod responsabil și sustenabil pentru creatorii europeni. Pentru a realiza acest lucru, este esențial ca sistemele AI să fie instruite asupra conținutului și datelor care sunt accesate legal, inclusiv prin obținerea autorizațiilor corespunzătoare pentru utilizarea operelor protejate de drepturile de autor și a altor materiale, iar conținutul și sursele utilizate pentru instruirea sistemelor să fie identificate în mod clar.

Sectoarele culturale au adoptat potențialul AI-ului.

AI-ul, în diferitele sale forme, oferă instrumente noi și inovatoare pentru sprijinirea sectoarelor culturale, de la sisteme care asistă procesul creativ la cele care ajută la optimizarea angajamentului consumatorilor, identificarea rapidă și precisă a conținutului, asistența în programare, automatizarea și îmbunătățirea sistemelor eficiente de plată și multe altele.

Progresul în inovarea AI și protecția eficientă a drepturilor de autor nu sunt reciproc exclusive. Dimpotrivă, procesele AI care depind de datele de intrare, precum operele protejate sau alte materiale își derivă scopul și valoarea din aceste opere sau materiale.

 

Sistemele AI trebuie să se conformeze cadrului existent de drepturi de autor al UE.

Pentru a proteja mijloacele de existență ale creatorilor și titularilor de drepturi europeni, responsabili pentru aceste opere, este esențial ca toate sistemele AI disponibile în UE să respecte cadrul actual de drepturi de autor al UE.

Pentru a asigura că accesul este legal, inclusiv prin licențe și permisiuni adecvate obținute de la titularii relevanți de drepturi și pentru ca titularii de drepturi să-și poată proteja în mod eficient drepturile lor în cazul nerespectării cadrului legislativ actual, este esențial ca cei care dezvoltă și implementează sisteme AI, să păstreze înregistrări detaliate ale operelor terților sau a altor materiale protejate utilizate, alături de baza pe care au fost accesate acestea și să pună aceste informații la dispoziția titularilor de drepturi.

Păstrarea unei înregistrări precise este esențială.

Obligația de a păstra înregistrări precise ar trebui să se aplice de la începutul dezvoltării pentru a furniza informații complete asupra utilizării acestora.

Mai mult, pentru a evita „spălarea AI-ului”, aceasta trebuie să se extindă la toate sistemele disponibile în UE sau care produc rezultate utilizate în UE, indiferent de jurisdicția în care formarea sau utilizarea ar fi avut loc.

Nerespectarea păstrării înregistrărilor detaliate ar trebui să dea naștere unor  bănuieli  cu privire la utilizarea ilegală a datelor în cauză.

Propunerea Parlamentului European este un pas în direcția corectă.

Considerăm că propunerea Parlamentului European de a obliga furnizorii de AI să înregistreze datele utilizate pentru instruirea AI, inclusiv materiale protejate de legea drepturilor de autor și de a pune aceste informații la dispoziție, într-un mod suficient de detaliat pentru ca titularii de drepturi să le identifice și să-și apere drepturile, reprezintă un prim pas în direcția corectă.

Solicităm instituțiilor europene să sprijine aceste prevederi și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm împreună cu ele pentru a aduce îmbunătățiri suplimentare pentru a ne asigura că AI ACT este adecvat scopului de a proteja munca creatorilor și titularilor de drepturi europeni.

LISTA DE SEMNATARI

CEPI, Asociația Europeană de Producție Audiovizuală, este vocea producției independente din Europa începând din 1990. Astăzi, CEPI reprezintă 19 asociații naționale de producție cinematografică și audiovizuală din 17 țări europene, precum și alte organizații, cum ar fi Asociația Pan-Europeană a Animării. Rolul CEPI este de a reprezenta interesele producătorilor independenți și de a promova un sector puternic de producție independentă de filme și televiziune.

CEPIC, Centrul Industriei Fotografiei, adună laolaltă 600 de agenții de fotografie și biblioteci foto din 20 de țări din Europa, atât din cadrul Uniunii Europene, cât și din afara acesteia. Membrii CEPIC includ atât mari biblioteci de fotografii, cât și biblioteci mai mici, importante agenții de știri foto, galerii de artă și muzee, companii video.

EMMA, Asociația Europeană a Publicațiilor de Reviste, reprezintă o reprezentare unică și completă a mass-mediei în format tipărit și digital din Europa, care este astăzi apreciată de milioane de consumatori pe diferite platforme. EMMA reprezintă 15.000 de edituri, publicând 50.000 de titluri de reviste în format tipărit și digital în Europa.

ENPA, Asociația Europeană a Editorilor de Ziare, este cea mai mare organizație reprezentativă a editorilor de ziare din Europa. ENPA militează pentru 16 asociații naționale din 13 țări europene și este un interlocutor principal pentru instituțiile UE și un actor cheie în dezbaterile privind politica media în Uniunea Europeană.

EPC, Consiliul European al Editorilor, adună laolaltă președinții și CEO-urile principalelor grupuri media din Europa, reprezentând companii cu ziare, reviste, publicații online, reviste științifice, baze de date, cărți și radiodifuziune, comunicând cu legislatorii europeni cu privire la probleme care afectează libertatea de exprimare, diversitatea media, democrația și sănătatea și viabilitatea mass-media în UE.

FEP, Federația Editorilor Europeni, reprezintă 29 de asociații naționale ale editorilor de cărți și reviste științifice din Uniunea Europeană și Spațiul Economic European.

GESAC, Grupul European al Societăților de Autori și Compozitori, cuprinde 32 de societăți de autori din întreaga Uniune Europeană, Norvegia, Islanda și Elveția. Ca atare, reprezintă peste un milion de creatori și titulari de drepturi în domeniile muzical, audiovizual, vizual, literar și dramatic.

ICMP este asociația globală de comerț pentru industria publicației muzicale. ICMP reprezintă aproximativ 90% din muzica comercială lansată în lume. Membrii săi includ 76 de asociații naționale diferite, de pe 6 continente, precum și marii și micii editori muzicali independenți.

IFPI, Federația Internațională a Industriei Fonografice, este vocea industriei de înregistrare la nivel mondial. IFPI și rețeaua sa de grupuri naționale reprezintă interesele a aproximativ 8.000 de membri din întreaga lume.

IMPALA este asociația europeană a companiilor muzicale independente, reprezentând peste 5.000 de întreprinderi muzicale mici și mijlocii. Misiunea sa este de a dezvolta sectorul muzicii independente în mod sustenabil, de a oferi mai multă valoare artiștilor, de a promova diversitatea și antreprenoriatul, de a îmbunătăți accesul la politicile politice, de a inspira schimbarea și de a facilita accesul la finanțare.

IMPF reprezintă editorii de muzică independenți la nivel internațional. Este organizația globală de comerț și advocacy care ajută la stimularea unui mediu de afaceri mai favorabil și antreprenorial pentru diversitatea artistică, culturală și comercială pentru editorii de muzică independenți de pretutindeni și pentru autorii și compozitorii pe care îi reprezintă.

STM este principala asociație comercială globală pentru editorii academici și profesioniști. Membrul său este compus din peste 140 de organizații cu sediul în întreaga lume și include editori academici și profesioniști, societăți de învățământ superior, start-up-uri și jucători stabiliți.