Riscurile pirateriei

Termeni uzuali, informatii pentru parinti si profesori, riscuri si intrebari frecvente.

Stiati ca?

87% din patroni nu stiu ca folosirea de software ilegal ii face si mai vulnerabili la virusi. Peste jumatate dintre IMM-uri nu stiu sigur daca programele de calculator pe care le folosesc sunt licentiate in totalitate.

Marea majoritate a intreprinzatorilor mici si mijlocii – 97% – nu constientizeaza faptul ca nu pot sa foloseasca versiuni noi de software din cauza imposibilitatii de a se face upgrade de la versiunile ilegale pe care le folosesc. Astfel, desi recunosc ca tehnologia informatiei este vitala pentru afacerea proprie, acestia se expun in continuare riscurilor prin necunoasterea faptului ca soft-ul fara licenta reprezinta un pericol important nu atat din punct de vedere al amenzilor antipiraterie, ci acela al compromiterii datelor si informatiilor pe care le detin – releva un studiu independent realizat pentru Business Software Alliance (BSA).

Atat programele descarcate de la furnizori neautorizati, cat si copiile nelicentiate expun companiile la aceasta serie de amenintari. Cu toate acestea, in mod ingrijorator, mai putin de jumatate dintre cei chestionati sunt siguri ca toate programele din companie sunt legale, acest lucru insemnand ca nu au posibilitatea sa evalueze riscurile. Cele mai intalnite riscuri mentionate au fost „proceduri judiciare penale” (23%) si „penalitati financiare (21%), fara sa se constientizeze ca pierderea informatiilor sau a sistemelor informatice este cel mai important risc, urmata de „virusi, programe Trojan sau spyware” – ambele putand fi rezultatul utilizarii ilegale de software.

Situatia este similara si in Romania, in sensul ca IMM-urile nu cunosc, de cele mai multe ori, riscurile la care se expun utilizand software ilegal. Din cauza acestei necunoasteri, cumpararea de soft licentiat este de obicei pe ultimul loc intre prioritatile companiei cand, de fapt, ar trebui ca administratorii firmei sa defineasca o asemenea achizitie si in termeni de competitivitate in piata.

Sursa: Romania Libera