AIMRStiriStiri Recente

AIMR a participat la conferința „Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală”

Reprezentanții Asociației Industriei Muzicale din România, AIMR funcționând ca grup IFPI la nivel național, au participat la conferința “Noi Provocări privind Dreptul de Autor în Piața Unică Digitală”, organizată de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Evenimentul a avut loc în perioada 19-20 iunie la București, în contextul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene și consecutiv adoptării, în acest an, a Directivei Copyright la nivelul Uniunii Europene.

Conferința a reprezentant o primă etapă din procesul de implementare a Directivei privind Dreptul de Autor și Drepturile Conexe pe Piața Unică Digitală în legislația statelor membre și a reunit peste 130 de participanți din 30 de state.

La lucrările conferinței au participat reprezentanți ai instituțiilor internaționale, europene și române cu activitate în domeniu, numeroase organizații și federații ale titularilor de drepturi de autor și conexe din industriile creative (muzica, film, publishing, artă și spectacole, radiodifuzare) și ale consumatorilor, respectiv reprezentanți de platforme digitale și de instituții de învățământ universitare și liceale. Printre lectori s-au numărat Marco Giorello, Director Copyright Unit DG CONNECT-Comisia Europeană, Elizabeth Crossick, Director Afaceri Guvernamentale EU-RELX, Michele Woods, Director Copyright and Creative Industries Sector WIPO, Lodovico Benvenuti, Director al IFPI European Office si Dr. Kristina Janušauskaitė, European Regional Counsel IFPI, Xavier Blanc, Secretar General AEPO-ARTIS, Marcin Olender, Public Policy and Government Relations Manager Central and Eastern Europe-Google, Doru Păunescu, Director General ORDA și Irina Lucan-Arjoca, Director General Adjunct ORDA.

Atelierele desfășurate în cea de a doua zi a conferinței – „Licențierea de muzică în Europa de mâine” si „Educația pentru respectarea drepturilor de autor: tineretul, consumator important de muzică” demonstrează faptul că proprietatea intelectuală și, în special, drepturile de autor și cele conexe sunt abordate cu atenția necesară în societatea digitală și că preocuparea pentru respectarea acestora ocupă locul cuvenit în agenda autorităților, educatorilor și consumatorilor.

Ulterior aceastei conferinței vor urma, probabil, acțiuni consistente la nivel național pentru implementarea Directivei Copyright.