AIMRStiriStiri Recente

Directiva Copyright a fost publicată astăzi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Directiva privind dreptul de autor și drepturile conexe pe piața unică digitală a fost publicată astăzi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Textul în limba română poate fi consultat aici.

Directiva va intra în vigoare în douăzeci de zile de la data publicării, adică la 7 iunie 2019, ceea ce înseamnă că statele membre vor trebui să o transpună până la data de 7 iunie 2021 (obligația de transparență – până la 7 iunie 2022).

În urma votului din plenul Parlamentului European în data de 26 martie, Frances Moore, CEO al IFPI, a declarat:

Mulțumim parlamentarilor pentru eforturile lor de a naviga printr-un mediu complex pentru a adopta o directivă cu implicații demne de remarcat pentru comunitatea creatoare de conținut. Acest act legislativ în premieră mondială confirmă faptul că platformele cu conținut încărcat de utilizatori efectuează un act de comunicare către public și că trebuie fie să solicite autorizație din partea titularilor de drepturi, fie să se asigure că nu există conținut neautorizat disponibil pe platformele lor. Directiva include, de asemenea, o dispoziție de „suspendare” care cere platformelor să mențină inaccesibil conținutul neautorizat – un alt aspect în premieră la nivel global.

Așteptăm cu nerăbdare etapa de implementare, în care vom colabora cu statele membre ale Uniunii Europene pentru a asigura transpunerea directivei în legislația națională într-o manieră pe deplin compatibilă cu scopul și principiile-cheie ale dreptului european și internațional”.

IFPI representing the recording worldwide industry – reprezintă Federația Internațională a Industriei Fonografice din întreaga lume.