StiriStiri Recente

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale – 26 APRILIE – Reach for Gold: IP and Sports

In 26 aprilie, Asociația Industriei Muzicale din România sărbătorește Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale.

Această zi reprezintă prilejul anual de a mulțumi ascultătorilor și utilizatorilor de muzică ce susțin creativitatea și inovația profesioniștilor care lucrează în domeniul muzical prin respectarea drepturilor de autor și conexe.

Tema Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale în anul 2019 – Reach for Gold: IP and Sports aduce în prim-plan relația strânsă și dinamică dintre sport și domeniul proprietăţii intelectuale. Această relație s-a dezvoltat în numeroase forme, sportul și muzica reușind împreună și să facă spectacol, și să conducă la performanță.

Ne bucurăm de sporturi ce încorporeză muzica în mod organic – patinajul artistic, gimnastica sportivă și ritmică, înotul sincron, gimnastica aerobică. Trăim emoția și performanța actului sportiv executat pe fundal muzical în concursuri difuzate la nivel global.

Asistăm la competiții sportive în care muzica live și muzica înregistrată întrețin atmosfera de spectacol și de bună dispoziție, cele mai grăitoare exemple fiind Super Bowl – Halftime Show și Jocurile Olimpice. Pe fundal de muzică, intră în ring sau pe teren, sportivi celebri, ajutând la crearea unei stări de competiţie şi sărbătoare. Frecvent se cântă în tribune imnuri pentru susținerea sportivilor favoriți.

Ne antrenam în cluburi și săli de sport folosind muzica pentru a avea un ritm comun în exercițiile de grup și plăcerea de a face sport în ore de aerobic, de zumba sau de fitness. Ascultăm muzică în căști în timp ce alergăm în aer liber sau în sală.

Aflăm de la sportivii de performanță că, în antrenamente, muzica îi motivează, le creează ritm, îi ajută să se autodepășească, îi face să uite de efort. Un tip anume de muzică poate îmbunătăți concentrarea, în vreme ce un altul poate stimula relaxarea. Studiile afirmă că „muzica poate reduce rata efortului perceput cu 12% și poate îmbunătăți rezistența cu 15%.”

Fie sportivi profesioniști, fie practicanți de sport pentru propria noastră stare de bine, cu toții simțim că muzica ne este indispensabilă în a ne atinge propriile limite și în demersul de „a trece linia de Finish” sau în “a câștiga un loc pe podium” în competiție cu ceilalți sau doar cu noi înșine, în mod public sau privat.

Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale este cea mai potrivită ocazie de a ne reaminti că muzica ce face parte din viața noastră reprezintă produsul activității unor oameni care au dreptul de a trăi din munca lor și că ascultarea de muzică din surse legale le răsplătește munca și le permite să continue să ne ofere noi bucurii muzicale.

 

Link-uri utile:

Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO)

Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO)

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)