Stiri

O.R.D.A., A.I.M.R. si U.P.F.R. distrug in public 134.000 produse pirat

BUCUREŞTI, Marţi, 29 aprilie 2014 – Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.) organizează cu sprijinul Primăriei Sectorului 6 Bucureşti, Uniunii Producătorilor de Fonograme din România (U.P.F.R.), Asociației Industriei Muzicale din România (A.I.M.R.) şi al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, o acţiune publică de distrugere a produselor pirat confiscate de autorităţi şi intrate în proprietatea privată a statului.

În cadrul acţiunii vor fi distruse circa 134.000 de produse, constând în CD-uri, DVD-uri, casete video si casete audio, hard disk-uri, diverse medii de stocare (dischete, memory-stickuri) ce provin de la un număr de aproximativ 650 de cazuri definitivate.

Evenimentul, aflat deja la a 8-a ediţie, vizează descurajarea celor care recurg la metode ilegale de folosire şi distribuire a produselor protejate prin drept de autor şi drepturi conexe. Această acţiune este o dovadă a faptului că eforturile de a identifica şi de a pedepsi astfel de încălcări ale legii se intensifică.

Produsele care urmează a fi distruse au fost confiscate de autorităţile competente – Inspectoratul General al Poliţiei, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Garda Financiară. Pe judeţe ponderea produselor confiscate este următoarea: judeţul Braşov cu un număr de 21.815 produse urmat de judeţele Bihor cu 13.601 produse şi Mehedinţi cu 6.594 produse. Toate aceste medii de stocare, ce au un caracter de produse pirat, conţin muzică, filme şi programe pentru calculator.

Evenimentul va avea loc pe 29 aprilie, la ora 15:00, în spațiul URBAN SA situat pe B-dul Timișoara nr. 14-16. La distrugerea materialelor vor fi folosite un încărcător frontal, două auto-containiere tip Hook cu capacitatea de 24 m3 şi un auto-distrugător industrial.

Despre Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (O.R.D.A.)
Oficiul Român pentru Drepturi de Autor (O.R.D.A.) a fost înfiinţat în anul 1996, odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 8/1996, având ca principale atribuţii evidenţa şi controlul aplicării legislaţiei în domeniul dreptului de autor şi al drepturilor conexe. O.R.D.A. a organizat prima acţiune publică de distrugere a produselor pirat în anul 2001, continuată apoi în 2002, 2004 – de două ori, 2006, 2009 şi 2011. Scopul acţiunii de distrugere publică este de a descuraja pe cei care recurg la metode ilegale de folosire şi distribuire a produselor protejate prin drepturi de autor, dar şi ca îndemn la respectarea Legii drepturilor de autor. Mai multe detalii despre O.R.D.A. puteţi găsi pe site-ul www.orda.ro.

Despre Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR)
Uniunea Producătorilor de Fonograme din România este asociaţie profesională nonprofit înfiinţată de producătorii de muzică în anul 1996 cu scopul de a apăra şi promova interesele profesionale, culturale şi morale ale membrilor săi în baza mandatului acordat de aceştia pentru gestionarea drepturilor lor conexe. UPFR este organism de gestiune colectivă desemnat de Oficiul Român al Drepturilor de Autor drept colector al remuneraţiilor cuvenite producătorilor de fonograme. De asemenea, UPFR este colector unic al remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru operele reproduse după înregistrari sonore sau audiovizuale. Mai multe detalii despre UPFR puteți găsi pe www.upfr.ro