Stiri

ORDA combate încălcarea dreptului de autor și drepturilor conexe

În perioada 27-31 aug a.c. ORDA a întreprins o suită de acțiuni în jud Prahova și Brașov, cu sprijinul IGJR, Inspectoratul Jud Jandarmi Prahova și Brașov. Acțiunile au avut drept scop prevenirea și combaterea faptelor de natură penală și contravențională în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

AIMR a susținut demersul ORDA prin oferirea spre diseminare a Ghidului Childnet – Muzica și Internetul – Ghid pentru părinți și profesori. Ghidul a fost oferit turiștilor dar și cadrelor didactice și părinților din taberele de copii.

Stațiunile şi localităţile în care s-au desfășurat acțiunile organizate au fost: Sinaia, Buşteni, Azuga, Bran, Răşnov, Zărneşti, Poiana Braşov şi mun. Braşov .

Activitățile de informare/prevenire desfășurate au constat în discuții, precum și în diseminarea unor pliante informative (aproximativ 700), adaptate fiecărei categorii de public-țintă. Acțiunile au vizat 4 categorii de public:
1. Agenți economici (hoteluri, restaurante, baruri, cluburi, autoserviri, etc.) cu privire la obligațiile legale pe care le au ca urmare a utilizării muzicii în scop ambiental prin comunicare publică;
2. Turiști (persoane fizice), în scopul combaterii pirateriei și încurajării achiziției de produse originale;
3. Copiii din taberele de la Buşteni, Azuga, Răşnov şi Zărneşti cărora li s-a distribuit Broșura Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală privind dreptul de autor şi pliante informative oferite de Jandarmeria Montană ;
4. Cadrele didactice și părinții copiilor aflați în tabere, cu privire la utilizarea în mod legal a operelor audio, video, etc. aflate în mediul virtual (internet) şi care au primit un pliant informativ în acest sens precum şi pliante informative oferite de Jandarmeria Montană.

Ca urmare a desfășurării acțiunilor de combatere a faptelor de natură contravențională și penală, s-au obținut următoarele rezultate:
– S-au întocmit 2 procese verbale de sesizare cu posibile fapte cu caracter penal privind încălcarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, constând în comercializarea şi închirierea de produse pirat, prilej cu care s-a confiscat un număr de 2.606 de CD-uri;
– S-au constatat și aplicat patru sancțiuni contravenționale privind încălcarea O.G. nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor în valoare de 21.000 lei și au fost confiscate 691 CD-uri.
Aceste fapte au fost constatate pe raza localităților Bran şi Braşov.