Stiri

ORDA combate încălcarea dreptului de autor și a drepturilor conexe pe litoral

În perioada 28 iul- 3 aug a.c. ORDA, în colaborare cu IGJR, Inspectoratul Jud Jandarmi Constanța și Gruparea de Jandarmi Mobila Tomis, a desfășurat o serie de acțiuni în scopul prevenirii și combaterii faptelor de natură penală și contravențională în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe.

AIMR a sprijinit inițiativa ORDA prin oferirea spre diseminare a Ghidului Childnet – Muzica și Internetul – Ghid pentru părinți și profesori. Ghidul a fost oferit turiștilor dar și cadrelor didactice și părinților din taberele de copii.

Stațiunile în care s-au desfășurat acțiunile organizate au fost: Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Eforie Sud, Costinești, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, 2 Mai și Vama Veche. Activitățile de informare/prevenire desfășurate au constat în discuții, precum și în diseminarea unor pliante informative (aproximativ 1.300), adaptate fiecărei categorii de public-țintă. Acțiunile au vizat 4 categorii de public:

1. Agenți economici (hoteluri, restaurante, baruri, cluburi, autoserviri, etc.) cu privire la obligațiile legale pe care le au ca urmare a utilizării muzicii în scop ambiental prin comunicare publică;
2. Turiști (persoane fizice), în scopul combaterii pirateriei și încurajării achiziției de produse originale;
3. Copiii din taberele de la Năvodari şi 2 Mai cărora li s-a distribuit Broșura Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală privind dreptul de autor;
4. Cadrele didactice și părinții copiilor aflați în tabere, cu privire la utilizarea în mod legal a operelor audio, video, etc. aflate în mediul virtual (internet).

Specialiștii ORDA au întocmit 11 procese verbale de sesizare cu posibile fapte cu caracter penal privind încălcarea Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, constând în comercializarea de produse pirat, prilej cu care s-a confiscat un număr de 370 de CD-uri. De asemenea, s-au constatat și aplicat patru sancțiuni contravenționale privind încălcarea ordonanței de Guvern nr. 25/2006 privind întărirea capacității administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor în valoare de 4.000 lei și au fost confiscate 100 CD-uri.