Informaţii pentru părinți

Care sunt riscurile la care vă supun copiii dumneavoastră?

Navigarea nesupravegheată pe internet are consecinţe negative atât pentru individualitatea copilului, cât şi din perspectivă legală şi financiară.
Internetul este o masă foarte mare de informaţie interconectată, şi trebuie să ne asigurăm că ştim în permanenţă ce fac copiii şi ce informaţii există în calculatoarele din casă.

Riscuri majore:
1. Download de programe, muzică şi informaţii protejate de copyright.
2. Download de viruşi care pot afecta informaţia şi sistemul.
3. Transmiterea de informaţii cu caracter personal, familial, financiar către necunoscuţi.
4. Pornografie
Riscuri la care vă supuneţi în calitate de părinte – deţinerea de materiale protejate de copyright fără licenţă în calculatorul familiei poate avea consecinţe grave de ordin material şi legal.

Ce puteţi face?

1. Primul pas este accesul la calculator prin cunoaşterea parolei. Totodată trebuie să vă însuşiţi şi cunoştinţe despre operarea calculatorului. Discutaţi cu copilul dumneavoastră despre acest lucru, cereţi să cunoaşteţi informaţii despre utilizarea calculatorului.
2. Urmăriţi programele instalate pe calculator, de la sistemul de operare, la toate celelalte programe ajutătoare.
3. Interesaţi-vă care sunt cerinţele şcolare pentru acasă şi ce programe sunt necesare pentru a crea un mediu legal de lucru copilului. Sunt multe programe utile care sunt gratuite. Căutaţi pe internet.
4. Verificaţi fişierele muzicale şi filmele. Marea lor majoritate sunt ilegal downloadate în calculator, excepţie făcând cazurile specifice în care ştiţi că au fost cumpărate. Discutaţi cu copilul dumneavoastră despre informaţiile pe care le-aţi găsit. Explicaţi riscurile la care vă supun prin acest comportament. Asiguraţi-vă că acele materiale vor fi şterse din calculator.
5. Achiziţionaţi programele, muzica şi documentele necesare dumneavoastră şi copilului. Urmăriţi posibilităţile de a reduce costurile acestora prin programe alternative sau gratuite, cu condiţia ca acestea să fie legale. Vezi şi cum să asculţi muzică legal.

NU UITA: eşti responsabil pentru informaţiile şi programele din calculatorul tău, dar eşti responsabil şi pentru educarea copiilor tăi într-un spirit civic şi legal. Dă un exemplu.

ESTI PARINTE!!!

Vorbeste cu copiii despre folosirea calculatorului.

Cunosti suficient de bine în ce mod copiii tăi folosesc calculatorul ca să acceseze software, muzică si alte forme de divertisment disponibile online? Discută cu ei astfel încât să
înteleagă de ce e important să folosească site-uri legale.
Folosirea serviciilor online legale:
– asigură plata cuvenită tuturor celor care muncesc să facă muzică si programe de calculator, de exemplu;
– respectă legea si evită expunerea întregii familii la riscul de a fi trasă la răspundere pentru ilegalităti;
– limitează riscul de virusare a calculatorului, de divulgare de date personale, de expunere la contactul cu persoane necunoscute online.

Caută pe internet serviciile legale de divertisment si software

Peste 13 milioane de piese muzicale sunt licentiate către servicii legale de muzică online. Găsesti lista completă de servicii legale de pretutindeni la www.pro-music.org.
E posibil să îti placă servicii precum iTunes si Amazon MP3, ori Spotify, care pot furniza muzică pentru întreaga gospodărie.
În cazul software-ului, contactează producătorii; acestia îti pot indica de unde poti descărca legal contra cost sau gratuit software.

Verifică suporturile de stocare, în special calculatorul

Stii ce este stocat în calculatorul de acasă? Asigură-te că este protejat împotriva programelor spyware si a virusilor.
Dacă folosesti conexiuni wireless asigură-te că sunt securizate cu parola si criptate, cu WPA de exemplu. Discută deschis cu toti membrii familiei despre tot ce fac online si
decide ce protectii să activezi ca să răspundă nevoilor fiecărui utilizator de Internet din familie.