Stiri

Cel mai mare site de stream ripping din lume, se confrunta cu o actiune juridica internationala

Organizațiile care reprezintă companiile de înregistrări din SUA și Marea Britanie au luat măsuri legale astăzi împotriva Youtube-mp3.org, cel mai mare site din lume de stream ripping. Atât site-ul, cât și operatorul său au câștigat milioane de dolari, fără a plăti în schimb remunerații titularilor de drepturi. De asemenea, activitățile încalcă termenii serviciului YouTube.

“Stream Ripping” este procesul de “extragere” sau crearea unui fișier ce poate fi ulterior descărcat si care devine apoi disponibil pentru online stream. Acest proces se intampla de multe ori si in cazul videoclipurilor muzicale, pentru a crea copii ale unor piese care pot fi descărcate și ascultate offline sau pe alte dispozitive.

Directorul executiv al IFPI Frances Moore a spus: “Aceasta este o acțiune coordonată pentru a proteja drepturile artiștilor și producătorilor de încălcările flagrante ale YouTube-mp3.”
“Companiile de muzică și serviciile digitale de astăzi oferă fanilor mai multe opțiuni decât înainte, pentru a asculta muzică în mod legal, oriunde și oricând doresc să facă acest lucru – sute de servicii cu zeci de milioane de melodii – compensând în același timp artiștii si label-urile. Site-urilor de stream ripping nu ar trebui să li se permită să pună în pericol acest lucru.”
Cary Sherman, Președinte și Chief Executive Officer al RIAA a precizat: “Acest site câștigă milioane pe spatele artiștilor, compozitorilor și caselor de productie. Din partea noastră există implicare, dar și toți ceilalți din ecosistemul muzical care afirma că artiștii ar trebui să fie recompensati pentru munca lor, ar trebui să se implice. În primul rând, nu ar trebui să fie atât de ușor accesarea serviciilor care permit accesul illegal și nici nu ar trebui ca site-urile de stream ripping să fie listate de aceste servicii și sa apară printre primele rezultate ale motoarelor de căutare.”
Geoff Taylor, director executiv al BPI, a declarat: “Este timpul sa oprim astfel de site-uri ilegale sa mai faca averi uriașe pe seama artiștilor și label-urilor. Iubitorii de muzică au acces acum la o gamă foarte variată de servicii legale de streaming, iar acestea nu pot exista decât dacă actionam pentru a pune capat pieței negre online. Sperăm că agențiile de publicitate responsabile, motoarele de căutare și furnizorii de hosting vor reflecta cu privire la etica de sprijin a site-urilor care se îmbogățesc din fraudarea titularilor de drepturi.”

Alison Wenham, Presedinte al Worldwide Independent Network și Association for Independent Music a aprobat acțiunea, adăugând: “Stream ripping-ul este o infractiune care aduce prejudicii, implică fraudarea artiștilor și companiilor care investesc resurse materiale si de timp în a crea si produce muzica pentru ca publicul să se poată bucura de aceasta. Cu cat aceasta fraudare creste, cu atât se vor face mai putine investiții în muzică, ceea ce in final, va fi în detrimentul fanilor muzicii.” Richard Burgess, Chief Executive Officer al American Association of Independent Music, a declarat: “Acest stream ripping este o altă activitate ilegală care privează artiștii, compozitorii, editorii și label-urile de veniturile lor de drept și de posibilitatea de-a-si face un trai din aceasta activitate. Stream ripping-ul trebuie oprit imediat.”

In Statele Unite, procedurile judiciare au fost inaintate si depuse la un tribunal federal din California, împotriva site-ului dar și impotriva operatorului său, Philip Matesanz, pentru încălcarea în mod flagrant a drepturilor de autor.