CampaniiStiri

Muzica, software-ul si Internetul. Ghid pentru parinti si profesori

Astazi, de Ziua Mondiala a Proprietatii Intelectuale, AIMR a lansat materialul educativ “Muzica, software-ul si Internetul. Ghid pentru parinti si profesori”, adaptat pentru Romania impreuna cu Business Software Alliance (BSA) si cu sprijinul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA) si al Grupului de Lucru pentru Proprietatea Intelectuala (GLDPI).
Evenimentul organizat de ORDA cu ocazia zilei de 26 Aprilie a reunit reprezentanti ai unor importante institutii, asociatii si autoritati cu activitate in domeniul proprietatii intelectuale in Romania. In prezentarea ghidului, dna Adina Scriosteanu, Director Executiv AIMR, a accentuat importanta actiunilor educative si de informare dedicate copiilor referitor la folosirea corecta a Internetului in accesarea de muzica si divertisment.
Ghidul comunica, intr-un limbaj accesibil, principiile corecte de accesare a continuturilor de divertisment si a software-ului pe Internet. “Muzica, software-ul si Internetul. Ghid pentru parinti si profesori” ofera parintilor subiectele de discutie cu copiii si permite tiparirea in vederea utilizarii de catre profesori in lectiile de dirigentie, de muzica, laborator de Internet, materii optionale. La cererea cadrelor didactice, ghidul va aparea si in editia tiparita.

Din ghid afli raspunsurile la:

– Este OK să copiez sau să capturez muzică de pe un CD/DVD pe calculatorul meu sau pe media player?
– Este complet ilegală folosirea de site-uri si servicii de file-sharing?
– Cum sunt identificati cei care partajează ilegal?
– Dacă plătesti pentru muzică si software, ai garantia că le cumperi în mod legal?
– Este legal să descarci divertisment sau software de pe site-uri sau bloguri?
– În afară de copyright, care sunt alte riscuri implicate de partajarea ilegală de fisiere media si programe pentru
calculator?
– Ca parinte sau ca profesor, ce sa faci ca sa indrumi copiii sa acceseze divertisment in mod legal?

“Muzica, software-ul si Internetul. Ghid pentru parinti si profesori” este adaptarea pentru Romania a ghidului international lansat in a treia editie in noiembrie 2010 de Childnet si Pro-Music, “Music, Film, TV and the Internet. A guide for parents and teachers”, care a circulat in ultimii 6 ani in 20 de tari si a fost tradus in 14 limbi. Adaptarile acestui ghid sunt disponibile la adresa www.pro-music.org