Întrebări frecvente

Ce este download-ul ilegal?
Unde găsesc muzică legală?
Ce sunt drepturile de autor?
Ce este pirateria?
Care sunt site-urile legale unde pot gasi muzica?
Este OK sa copiez sau sa capturez muzica de pe un CD/DVD pe calculatorul meu sau pe media player?
Este legal sa fac copii dupa muzica difuzata online prin streaming?
Este complet ilegală folosirea de site-uri si servicii de file-sharing?
Cum sunt identificati cei care partajează ilegal?
Dacă plătesc pentru muzică si software, am garantia că le cumpăr în mod legal?
Este legal să descarc divertisment de pe site-uri sau bloguri? Dar software?
Exista sanctiuni pentru partajarea ilegala de muzica si alte forme de divertisment pe Internet?
In afara de copyright, care sunt alte riscuri implicate de partajarea ilegala de fisiere media?
De unde pot obtine mai multe informatii despre riscurile create de file-sharing-ul ilegal?
Cum pot preveni folosirea conexiunii mele la internet pentru file-sharing ilegal?

Ce este download-ul ilegal?

Download-ul devine ilegal cand odata cu descarcarea unui fisier care contine content protejat, prin metoda de file share-ing, pune la dispozitie si altora continutul acelui fisier. Asa ca ATENTIE!!!

Verificati sursa de unde descarcati un fisier . NU PUNETI in share si NU transmiteti altora ce ati descarcat, pentru ca aceasta fapta constituie infractiune si este pedepsita aspru de lege!!!

Unde găsesc muzică legală?

Dacă vrei să îţi faci un playlist cu muzică legală, îţi oferim noi nişte sfaturi. Dacă ştii tu ceva ce noi nu ştim, spune-ne. Descarca muzica legal

Ce sunt drepturile de autor?

Dreptul de autor are la bază o idee simplă – oamenii care creează, produc sau investesc în lucrări creative ar trebui să fie cei care decid asupra modului în care acestea să fie folosite şi puse la dispoziţia publicului.
Drepturile de autor prevăd ca deţinătorii de drepturi să stabilească cum are loc copierea, distribuirea şi difuzarea operelor. Aceasta dă oamenilor talentaţi un stimulent pentru a crea în continuare şi antreprenorilor motive economice pentru a investi în operele creative.
Drepturile de autor sunt un fundament economic extraordinar stând la baza a zeci de milioane de locuri de muncă în întreagă lume. Şi totodată o contribuţie semnificativă la bugetele de stat. După ultimele estimări în Europa şi în SUA valoarea financiară a industriilor bazate pe drepturi de autor este de 360 miliarde de euro, respectiv 430 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă peste 5% din PIB.
Amploarea dezvoltărilor artistice şi culturale de azi nu ar fi posibilă fără o puternică protecţie a drepturilor de autor care au deja o tradiţie de mai multe decenii.

Ce este pirateria?

Pirateria muzicală este un termen general folosit pentru a descrie o încălcare deliberată a legii drepturilor de autor şi a drepturilor conexe constând în reproducerea şi exploatarea neautorizată a produselor purtătoare de astfel de drepturi.
Reproducerea şi comercializarea înregistrărilor sonore sau audiovizuale protejate de legea dreptului de autor, fără acordul titularilor de drepturi, este interzisă de lege sub sancţiunea pedepsei cu închisoarea. Limitele pedepsei sunt stabilite de autorităţi în funcţie de anumite criterii cum ar fi: scopul comercial, consecinţele deosebit de grave, participaţia penală într-un grup infracţional organizat, actele repetate de piraterie, etc.
Cele mai răspândite forme de piraterie sunt cele cu produse fizice şi pirateria digitală.

  1. Pirateria cu produse fizice

    Este forma de piraterie clasică şi are loc atunci când o persoană realizează produse pirat – copii neautorizate după produsele protejate – cu scopul de a le distribui. Legea dreptului de autor condamnă nu numai actele de reproducere şi distribuire neautorizată, cât şi deţinerea, transportul, promovarea prin anunţuri a mărfurilor pirat cu scopul de a fi comercializate. Chiar şi refuzul persoanei de a declara provenienţa mărfurilor pirat se pedepseşte cu închisoare sau cu amendă penală.

  2. Pirateria pe mediul digital/on-line

    Comunicaţiile on-line, precum şi posibilitatea de a dispune de produsele protejate sub forma unei informaţii digitale, au facilitat exploatarea operelor şi produselor protejate de legea dreptului de autor şi a drepturilor conexe în mediul digital.
    Aici intră cel mai mult pirateria pe internet. Orice faptă de a pune la dispoziţie public (sub orice formă) o operă muzicală asupra căreia nu se deţin drepturi, reprezintă piraterie. Punerea la dispoziţie este o infracţiune, chiar dacă nu se obţin beneficii materiale, şi este reglementată de Art. 139 indice 8 din Legea 8/1996 modificată şi completată.
    Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă atunci când utilizatori individuali folosesc programe de tip DC++, Torrent, etc. şi pun în share fişiere şi directoare din hard-discul calculatorului care conţin şi opere muzicale protejate. Astfel, acestea devin disponibile publicului larg care le poate lua direct din calculatorul celui care le pune la dispoziţie.
    Atenţie! Cumpărarea legală a unei melodii nu dă dreptul punerii la dispoziţie publică. Melodia a fost cumpărată doar cu dreptul de a o asculta personal sau în cadrul familiei şi cercului de prieteni. Orice altă uzanţă a acestei opere se plăteşte separat.

Care sunt site-urile legale unde pot gasi muzica?

Există o multime de site-uri de unde poti descărca muzica prin cumpărare de piese sau albume (download), dar si site-uri unde poti asculta muzica difuzată online (streaming). Poti cumpăra din magazine de muzică online si de pe site-urile operatorilor de telefonie, atât piese separate, cât si sonerii sau albume în format digital.
Sunt la îndemână si abonamentele lunare la site-uri de unde poti descărca sau asculta muzică în limita valorii abonamentului. Anumite servicii online oferă posibilitatea de a asculta gratuit muzica, finantându-se din publicitate.
Dacă esti în căutare de muzică, îndrumă-ti copilul spre serviciile legale din România sau din oriunde în lume, lista acestora fiind disponibilă la adresa  www.pro-music.org .
Cumpără cu încredere de pe site-urile care afisează stampila Music Matters, o marcă internatională de legalitate.

Este OK sa copiez sau sa capturez muzica de pe un CD/DVD pe calculatorul meu sau pe media player?

În general, poti face o copie digitală a muzicii cumpărate pe CD pentru utilizare de către tine, adică utilizare personală, fără consecinte legale, desi tehnic implică să ai permisiunea titularilor de drepturi.
Dacă achizitionezi muzică online, furnizorul îti va permite, de obicei, să faci o copie de rezervă pentru utilizare personală pe alte dispozitive de redare.
Distribuirea de copii digitale, însă, pe internet sau către un prieten, cunostintă sau către un necunoscut este cu totul altceva. Reprezintă o faptă ilegală si poate avea consecinte de natură juridică

Este legal sa fac copii dupa muzica difuzata online prin streaming?

Streaming-ul legal ofera adeseori acces instant gratuit la muzica, filme si video, insa nu e permisa realizarea de capturi digitale (rip) ale continutului in scopul obtinerii unei copii permanente.

Este complet ilegală folosirea de site-uri si servicii de file-sharing?

Ilegale sunt reproducerea si punerea la dispozitie de fi siere protejate de copyright fără permisiunea celor care detin drepturile asupra lor. Teoretic, sistemul de file-sharing poate fi folosit în mod legal, însă în
practică aprope tot continutul pus la dispozitie astfel este ilegal partajat. Dacă site-urile nu precizează explicit că au licentă din partea titularilor de drepturi, atunci singura formă sigură în care le poti folosi în mod legal este
să partajezi materiale asupra cărora tu detii drepturile, adică muzica, software si orice alte continuturi create de tine sau pentru care ai permisiunea titularului de drepturi să faci exact acest lucru.

Cum sunt identificati cei care partajează ilegal?

In general, cei care partajează fisiere în mod ilegal o fac în retele publice.
Fiecărui dispozitiv conectat la Internet i se atribuie un număr unic in retea la acel moment (de obicei alocat de către furnizorul de Internet la care esti abonat), număr cunoscut drept adresă IP. Informatii privind
IP-ul folosit la un moment dat si date despre materialele folosite în mod ilegal sunt fi e complet vizibile, fi e usor de obtinut de la furnizorii de servicii.
Inspectorii de politie pot obtine de la ISP datele de identitate ale celui care a încălcat drepturile de proprietate intelectuală. În baza unui mandat judecătoresc pot fi efectuate si perchezitii domiciliare si informatice.
Titularii de drepturi afectati de o utilizare ilegală a continuturilor protejate de copyright pot, astfel, să îi dea în judecată pe cei care încalcă legea si să ceară daune materiale substantiale.

Dacă plătesc pentru muzică si software, am garantia că le cumpăr în mod legal?

Există si website-uri, în diferite tări, care vând foarte ieftin online piese audio si videoclipuri muzicale sau software tocmai pentru că vând ilegal continuturile respective, neplătind nimic titularilor de drepturi.
Ca să alegi site-uri legale de unde să cumperi muzică, vizitează www.pro-music.org. Dacă alegi să cumperi muzică de pe site-uri internationale, caută stampila Music Matters pe site, mai întâi.
În cazul software-ului, contactează titularii de drepturi de autor (producătorii); acestia îti pot indica de unde poti descărca legal contra cost sau gratuit software.

Este legal să descarc divertisment de pe site-uri sau bloguri? Dar software?

Dacă pe site-ul oficial al artistului sau producătorului se află muzică oferită gratuit spre download, da. Artistii si trupele noi aleg uneori să se promoveze astfel.
Pe Internet poti găsi software liber de licentă (GPL) sau continut liber de copyright (Creative Commons) si nu numai.
De asemenea, pe site-urile producătorilor de software poti găsi anumite programe oferite gratuit.
În majoritatea cazurilor, însă, pe site-uri se partajeză ilegal continuturi protejate de copyright. Inclusiv link-urile către servicii de stocare, cunoscute drept „cyberlockers” conduc, în cele mai multe cazuri, la continuturi puse la dispozitie în mod ilegal.

 

Exista sanctiuni pentru partajarea ilegala de muzica si alte forme de divertisment pe Internet?

Da, se pot aplica sanctiuni dure pentru sharing-ul ilegal de opere protejate de copyright. Acestea sunt reglementate în România prin Legea dreptului de autor – Legea Nr. 8/1996.
Reproducerea neautorizată si punerea la dispozitie publică sunt considerate infractiuni si pot atrage, pe lângă răspunderea civilă delictuală, si răspunderea penală. Atentie, deosebit
de gravă este partajarea cu scopul obtinerii de avantaje financiare! Cei care partajează sau reproduc ilegal opere protejate pot fi trasi la răspundere în justitie, fapt ce se poate solda cu amendă, plătirea de
despăgubiri, cheltuieli de judecată si chiar pedeapsa cu închisoarea. În cazul copiilor minori, răspunderea civilă delictuală pentru faptele acestora revine părintilor sau tutorelui legal.
Anumite tări si-au modificat legislatia, sanctionând reproducerea si sharing-ul neautorizate de continut protejat prin suspendarea conexiunii la internet, după un set prealabil de avertizări ale abonatului care încalcă legea.

 

In afara de copyright, care sunt alte riscuri implicate de partajarea ilegala de fisiere media?

Programele de file-sharing si site-urile ilegale îti expun computerul sau telefonul mobil la multe alte riscuri. Împreună cu fisierele media sau programe, utilizatorii descarcă de multe ori, fără să stie sau să vrea, virusi
si spyware. De asemenea, din neatentie, copilul poate partaja fisiere confidentiale din computer, care contin informatii financiare de exemplu, expunându-te la riscul unui furt de identitate.
Mai mult, anumite fisiere sunt intentionat denumite fals si atrăgător pe site-urile de file-sharing si retelele peer-to-peer cu intentia de a tenta si păcăli oamenii să le descarce.
Instrumentele de filtrare online care pot bloca un continut jignitor pe site-uri devin ineficiente atunci când utilizarea de servicii ilegale expune direct copiii la continuturi nedorite sau dăunătoare.
Anumite programe de tip peer-to-peer permit utilizatorilor să „discute” cu alti useri, majoritatea necunoscuti. Pentru îndrumări despre chat-ul pe internet, accesati site-ul românesc
www.sigur.info si site-ul international www.chatdanger.com .

 

De unde pot obtine mai multe informatii despre riscurile create de file-sharing-ul ilegal?

Furnizorul tău de internet, ISP-ul, te poate informa cu privire la efectele nedorite ale utilizării în mod ilegal a programelor de file-sharing. Multi abonati reclamă infectarea computerului cu virusi, malware si spyware după ce au folosit retelele
P2P pentru transfer de fi siere media sau kituri de software. Multi provideri de internet furnizează software care poate proteja utilizatorii împotriva acestor riscuri.

Cum pot preveni folosirea conexiunii mele la internet pentru file-sharing ilegal?

Poti lua câteva măsuri simple, însă eficiente. ISP-ul la care esti abonat îti poate furniza informatii despre cum să îti protejezi conexiunea, inclusiv detalii privind modul în care să configurezi limitarea accesului pe baza unei parole.
Se poate activa si functia de control al părintilor asupra sistemelor de software instalate, pentru a bloca accesul copiilor la anumite site-uri.
De asemenea, este util să faci si reguli simple sau conturi diferite pentru utilizarea computerului si a conexiunii locale, astfel încât să nu permiti traficul ilegal de continut.